Durf jij nee te zeggen tegen anderen?

Dag ‘Pleaser’, hoe gaat het met je? Goed hoor! Wat leuk jou te zien. Hoe is het eigenlijk met jou? Ik heb wel even tijd voor een bakje koffie als je daar zin in hebt, voordat ik vanavond ga koken voor mijn buren. Jij wilt een zoetje in je koffie toch? Oh, en dan help ik je gelijk even met die zware tassen.

Ontzettend vriendelijk hé, die Pleaser. Een Pleaser kijkt voornamelijk naar andere mensen. Zij heeft het naar haar zin, als anderen het naar hun zin hebben. Pleasers worden daardoor vaak gewaardeerd omdat ze prettig zijn in de omgang, zorgen voor een warm welkom en hebben een open uitstraling. Echter… een sterk overdreven Pleaser in je hoofd cijfert zichzelf volledig weg. Zij denkt en handelt op basis van verwachtingen en reacties van de ander. Als de ander blij is, is de Pleaser ook blij. Maar wat als de ander boos is? Dan zal zij alles op alles zetten om dat tij te keren en ga ze nóg meer pleasen.

Maar even serieus… je kan toch niet met de hele wereld bevriend zijn? In mijn praktijk zie ik veel cliënten die last hebben van hun Pleaser. Zij zeggen namelijk ‘ja’, terwijl ze eigenlijk ‘nee’ willen zeggen. Tot overmaat van ramp, worden ze boos op zichzelf omdat ze iets hebben gezegd wat ze niet willen. Herkenbaar? Tegen wie zou jij graag ‘nee’ willen zeggen? Het is oké, om iets niet te doen. Het maakt je écht geen slecht mens. Zodra je ‘nee’ zegt, zeg je namelijk ‘ja’ tegen jezelf. En dat gun ik jou!

Heb jij last van jouw Pleaser? In een coachtraject van Your Healthy Mind, leer je omgaan met jouw Pleaser en ga je meer aandacht besteden aan haar tegenpolen: de Autonome en de Onafhankelijke.

Tips!
1. Oefen eens met deze zinnen: ‘Nee, maar toch bedankt’ of ‘Nee, dat komt mij nu niet goed uit’.
2. Beluister aflevering 6 van Podcast De Reisgenoten. Daar wordt de Pleaser uitgebreid besproken.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

Liefs Sanne!

Bron: De Maas & Waler (26-01-2022)

Durf jij nee te zeggen tegen anderen?

Deel deze Blog

MELD JE NU AAN