Persoonlijke ontwikkeling
Weet je niet meer wat je nu écht wil in je leven? Wil je nieuwe inzichten krijgen? Loop je vast met jezelf, in je relatie of op je werk? Wil je het roer omgooien, maar weet je niet hoe? Wil je even stilstaan in deze gehaaste wereld en voelen waar je nu staat in je leven? Wil je leren om in het heden te leven in plaats van vastklampen aan het verleden of hunkeren naar verlangens in de toekomst? Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling is een investering waar je de rest van je leven baat bij hebt. Your Healthy Mind kijkt met jou samen waar je nu staat, waar je vandaan komt en waar je naar toe wilt.


Stress & Burn-out
Stress en overspannenheid zijn omkeerbaar, een burn-out is onomkeerbaar. Stress kan een positieve werking hebben op een taak die gedaan moet worden of een situatie die plaatsvindt. Je lichaam reageert daarop, maar zal na die inspanning ook snel weer herstellen. Je spreekt dan van positieve stress. Negatieve stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt, dan je waar kunt maken. De balans tussen draaglast en draagkracht is uit verhouding. Je herstelt niet meer na de geleverde inspanning.

Overspannenheid is een toestand met aanhoudende fysieke en/of mentale spanningsklachten, ontstaan door chronische overbelasting en stress. Er is sprake van overspannenheid wanneer deze toestand langer dan drie maanden duurt, er spanningsklachten optreden en het functioneren aangetast raakt.

Men spreekt van een burn-out als zowel sprake is van:

  • Uitputting: zowel fysiek als mentaal uitgeput.
  • Cognitieve ontregeling: geheugenproblemen, aandachts- en concentratiestoornissen.
  • Emotionele ontregeling: oncontroleerbare, heftige emotionele reacties.
  • Depressieve stemming: zich somber en terneergeslagen voelen.
  • Mentale distantie: sterke weerstand tegen het werk (of een andere sociale omgeving).

Alle klachten, in meer of mindere maten, kunnen plaats vinden in de privé en/of werk situatie. Stressklachten en overspannenheid zijn omkeerbaar, mits je tijdig hulp zoekt. Een burn-out is onomkeerbaar, maar met de juiste begeleiding kun je goed herstellen. Informeer altijd eerst bij de huisarts, bedrijfsarts of werkgever, voordat je actie gaat ondernemen.

Depressie
Een depressie is een aandoening die je stemming en je gevoelens raakt. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Als je gevoelens van somberheid langer dan twee weken duren, is het zaak actie te ondernemen in de vorm van preventie of behandeling. Informeer altijd eerst bij de (huis)arts, voordat je actie gaat ondernemen. Your Healthy Mind richt zich op milde depressieve klachten, waarbij de mindfulness training een waardevol middel is om depressieve klachten te verminderen én te voorkomen.

Meer informatie?
Wil je weten in hoeverre je zelf stress gerelateerd en/of depressieve klachten hebt? Doe de stress & burn-out test en de depressie test hieronder. Als je graag meer informatie wilt over depressies of gratis een supportgroep bijwonen om met lotgenoten te praten? Kijk dan even op de website van de Depressie Vereniging . Op de website van het Trimbos Instituut (Mentaal Vitaal) staat ook waardevolle informatie.

Stress & Burn-out Test
Depressie Test

“It’s not the stress that kills you, it’s your reaction to it”.

0%
SPECIAL OFFER

Take some time. Treat yourself. You deserve it.

Book a treatment this month and receive a 25% on all further treatments.

AANMELDEN